Even de Algemene Voorwaarden van een concurrent of collega ondernemer in uw sector kopiëren, is bijzonder verleidelijk. Het is nu eenmaal een snelle manier om over Algemene Voorwaarden te beschikken en daarom ook gangbare praktijk. Toch is kopiëren niet zonder risico…
Wanneer u de kleine lettertjes van een collega ondernemer kopieert of van het Internet een model of template downloadt, vergeet u best niet om ze grondig na te kijken en aan te passen waar nodig. U stelt deze Algemene Verkoopsvoorwaarden namelijk voornamelijk op om u in te dekken wanneer een verkoop misgaat of als uw klant niet betaalt en net dan wordt het erg belangrijk dat elk artikel op maat van uw onderneming en uw voorkeuren is geschreven.
Zelf Algemene Voorwaarden opstellen en deze laten nalezen door een jurist of meteen een advocaat inschakelen om gepersonaliseerde Algemene Voorwaarden voor u op te stellen, is zonder twijfel de meest verstandige optie. Zo bepaalt ú welke procedures gevolgd zullen worden bij een eventuele betwisting en welke schadevergoedingen en interesten u kan opeisen in geval van niet-betaling. Vooraf weten dat u volledig ingedekt bent bij uw zakelijke transacties is ongetwijfeld ook een hele geruststelling…
In grote lijnen bevatten uw Algemene Voorwaarden best volgende bepalingen:
Algemene Voorwaarden bevatten heel wat juridisch jargon en specifieke bewoordingen die een juridische impact hebben. Toch hoeven de kleine lettertjes niet onleesbaar en complex te zijn. Het is zeker aan te raden deze in verstaanbare en duidelijke taal neer te schrijven. U wil toch dat uw klant uw Algemene Voorwaarden aandachtig doorleest en ten volle begrijpt welke afspraken u precies maakt?
U bent verplicht om uw klant te informeren dat er Algemene Voorwaarden van toepassing zijn op uw overeenkomst. Dit doet u onder meer door op uw verkoopdocumenten zoals offertes, bestelbonnen en facturen naar die verkoopsvoorwaarden te verwijzen.
Die verwijzing moet echter tegenstelbaar of tegenwerpelijk worden gemaakt. Concreet betekent dit dat de klant de mogelijkheid moet krijgen om er kennis van te nemen. Het volstaat niet om de voorwaarden gewoon mee te sturen met uw factuur of om ze op de achterzijde af te drukken. In dat laatste geval moet u op de voorzijde van uw factuur vermelden dat de voorwaarden zich op de achterzijde van het document bevinden.
Idealiter laat u uw klant zelfs een verklaring ondertekenen waarbij hij/zij verklaart de Algemene Voorwaarden ontvangen te hebben. Bij online verkopen wordt net om die reden vaak gevraagd dat e klant eerst een selectievakje aanvinkt waarmee hij/zij verklaart kennis te hebben genomen van de Algemene Voorwaarden alvorens de verkoop wordt afgerond.
Het papierwerk is in orde, maar uw klant betaalt niet? Dan kan u een professioneel incassobureau, zoals Trivion uit Vosselaar, inschakelen om de openstaande bedragen voor u te vorderen. Met uw verkoopdocumenten en Algemene Voorwaarden gaan wij aan de slag om de bedragen en interesten te innen waar u recht op heeft.
Kortom, gepersonaliseerde Algemene Voorwaarden opstellen, kan u heel wat tijd, kosten en ergernis besparen en het is zeker ook een verstandige investering voor een gezonde financiële toekomst voor uw bedrijf.
Heeft u alle incasso toegepast? En staat het geld nog steeds niet op uw rekening? Soms lukt het echt niet. Schakel dan een incassospecialist in.