014 / 82.14.48 •

Wat is debiteurenbeheer?

15 May 2020

Wat is debiteurenbeheer? Debiteurenbeheer beslaat alle activiteiten die binnen uw onderneming dienen te gebeuren om ervoor te zorgen dat klanten hun openstaande rekeningen betalen.

Debiteurenbeheer beslaagt dus alle stappen die uitgevoerd worden vanaf het moment dat er een overeenkomst is aangegaan tot en met het moment dat de klant zijn factuur betaald heeft.

Goed Debiteurenbeheer - Hoe doe je dat?

Voorkomen is beter dan genezen, dus alles begint met een goede administratie binnen uw bedrijf. Op die manier kan er voorkomen worden dat klanten hun facturen te laat (of niet) betalen. Goed debiteurenbeheer zorgt ervoor dat facturen zo snel mogelijk en correct betaald worden.

Ondermaatse administratie zorgt ervoor dat facturen niet betaald worden en dat heeft een enorme invloed op uw onderneming. Met name wanneer er grote bedragen rond gaan. Uw onderneming kan zelf in financiële noodtoestand geraken. In het ergste geval kan dit resulteren in een faillissement. Daarom is het dus belangrijk dat u niet te lang op zich laat wachten bij het versturen van facturen, betalingsherinneringen, etc. 

Speel altijd kort op de bal. Waarom zou u bijvoorbeeld pas na 14 dagen na betaaltermijn gaan kijken of een factuur betaald is?

Ook de opvolging van de facturen, de telefoongesprekjes met de klant, de betalingsherinneringen en de aanmaningen vallen onder debiteurenbeheer. Met een zorgvuldig systeem en onberispelijke timing, zal uw debiteurenbeheer aanzienlijk verbeteren.

Tips voor Debiteurenbeheer

Om uw debiteuren zo goed mogelijk op te volgen, geven wij u graag enkele tips voor goed debiteurenbeheer:

  • Maak vooraf duidelijke afspraken over de betalingstermijn
  • Controleer de financiële toestand van uw klanten vooraf
  • Factureer meteen na levering van uw diensten
  • Dubbelcheck uw eigen administratie vooraleer u de klant gaat berispen
  • Betalingstermijn verstreken? Stuur z.s.m. een betalingsherinnering
  • Het is verstandig om ook telefonisch contact op te nemen bij de eerste herinnering
  • Zet telefonische afspraken op mail
  • Schakel een incassobureau in

Debiteurenbeheer uitbesteden

Gaan uw klanten op vakantie met uw geld? Hoog tijd om in te grijpen. Door met Incassobureau Trivion in zee te gaan, geeft u aan klanten een duidelijk signaal dat u tijdig en correct betalen ernstig neemt. Bovendien creërt u voor uzelf gemoedsrust en verzekert u een gezonde cash flow.

Onze brieven zetten uw debiteur aan om zo snel mogelijk te betalen. We treden kordaat en correct op. Zo ziet hij dat u het meent. Ruikt hij zijn kans om een gerechtelijke procedure te vermijden? Dan betaalt hij snel. Is hij toch hardleers? Dan zetten we de grote middelen in.

Debiteurenbeheer via een incassobureau is veel goedkoper dan een advocaat en het komt minder dreigend over. Zo komt uw commerciële relatie niet in het gedrang en spaart u geld uit.

Heeft u alle incasso toegepast? En staat het geld nog steeds niet op uw rekening? Soms lukt het echt niet. Schakel dan een incassospecialist in.

014 / 82.14.48

Hoe langer u wacht, hoe groter het risico. Speel dus kort op de bal.

Gratis offerte!

Delen: