014 / 82.14.48 •

Vooral freelancers en kleine kmo’s zijn het slachtoffer van slechte betalers

15 March 2016
Vooral hardwerkende zelfstandigen, eenmanszaken en kleine kmo’s zijn de dupe van slechte betalers en toch stapt net deze groep niet zo gemakkelijk naar een incassobureau. Waarom en hoe Trivion net voor kleinere bedrijven het verschil maakt?

Een risicogroep

Zeker bij freelancers, eenmanszaken en kleine kmo’s is de impact van slechte betalers niet te onderschatten. Een enkele onbetaalde factuur weegt bij grote bedrijven met aanzienlijke jaaromzetten veel minder zwaar door dan bij kleine bedrijven voor wie elke factuur en elk uur telt. Elk uur dat aan administratie of debiteurenbeheer gespendeerd wordt, laat zich bovendien voelen in de omzet. Het is voor hardwerkende zelfstandigen vaak geen gemakkelijke keuze: de slechte betalers achterna zitten en omzet mislopen of de bluts met de buil nemen en de tijd toch maar spenderen aan betaald werk…

Nochtans zijn net die kleinere bedrijven erg afhankelijk van stipte, correcte en volledige betalingen. Zij hebben immers niet altijd voldoende financiële draagkracht om wanbetalingen op te vangen. Ze riskeren veel sneller om zelf in financiële moeilijkheden te komen en toch stapt net deze groep bedrijven opvallend minder snel naar een professioneel incassobureau of advocaat om hun openstaande facturen te laten innen. Waarom?

Waarom net freelancers zoveel last hebben van slechte betalers?

Laten we eerlijk zijn: de meeste klanten betalen wel braaf en netjes hun factuur en iedereen wordt vroeg of laat wel eens met slechte betalers geconfronteerd. Toch blijven vooral freelancers met onbetaalde facturen zitten en daar zijn een aantal logische verklaringen voor:

Het gros van de laattijdige betalingen is te wijten aan vergetelheid of nonchalance, maar er zijn ook dubieuze debiteuren die heel bewust facturen laten liggen. Vaak kiezen ze daarvoor net facturen met een lagere factuurwaarde uit. De hardnekkige slechte betalers gaan er immers gemakkelijk van uit dat leveranciers niet snel de moeite zullen nemen om een invorderingsprocedure op te starten en kosten te riskeren voor lage factuurbedragen. Ook weten ze dat ze zaken doen met een bedrijf dat waarschijnlijk niet voldoende personeel heeft om veel tijd in debiteurenopvolging te steken. Gaat die hardwerkende zaakvoerder de uitputtingsslag van de vele telefoontjes wel aangaan? De meesten gokken van niet.

Freelancers leveren tenslotte dikwijls eenmalige prestaties. De slechte betaler is daardoor vaak niet afhankelijk van de dienstverlening of producten om zelf zaken te kunnen blijven doen. De keuze om een factuur van een freelancer niet te betalen of die van een terugkerende leverancier is dan snel gemaakt. Bovendien zijn er genoeg andere freelancers die het werk kunnen overnemen.

Waarom freelancers minder snel naar een incassobureau stappen

Vooral de klantgerichte service en het persoonlijke contact met de klant zijn de belangrijkste troef van kleinschalige organisaties. Zelfstandige ondernemers denken vaak ten onrechte dat een incassobureau inschakelen als onpersoonlijk overkomt en hun klanten zal afschrikken. Bij Trivion is nochtans niets minder waar. Wij maken er immers een sport van om zo klantvriendelijk en maatschappelijk verantwoord te incasseren. Regelmatig vernemen we zelfs dat de eerdere wanbetalers na onze tussenkomst bij de snelste betalers belanden.

Ook de incasso kosten schrikken kleine ondernemingen af. Is het wel de moeite om voor kleine factuurbedragen een externe partner in te schakelen? Ook daar heeft Trivion aan gedacht. We werken immers volgens het No Cure, No Pay principe. Als we niet in onze opzet slagen, betaalt u als schuldeiser helemaal niets. U krijgt echter wél een fiscaal attest om de voorgeschoten btw te recupereren. Kunnen we de slechte betalers wel overtuigen? Ook dan betaalt u als ondernemer meestal geen extra kosten, want de interesten die we op de schuldenaar verhalen, volstaan in de meeste gevallen om ons werk te vergoeden. Wordt enkel de hoofdsom betaald, dan is er enkel een zeer redelijke commissie van toepassing en ook die valt bijzonder goed mee.

Waar wacht u nog op?

Bent u een hardwerkende freelancer of kleine kmo die wel eens met slechte betalers te maken heeft? Neem dan gerust evencontact met ons op en laat u verrassen door onze klantgerichte aanpak, snelle resultaten en verrassend interessante tarieven. U heeft niets te verliezen toch?

Heeft u alle incasso toegepast? En staat het geld nog steeds niet op uw rekening? Soms lukt het echt niet. Schakel dan een incassospecialist in.

014 / 82.14.48

Hoe langer u wacht, hoe groter het risico. Speel dus kort op de bal.

Gratis offerte!

Delen:

Ontvang onze gratis e-book.

Nieuwsbrief