014 / 82.14.48 •

Trekt u voor onbetaalde facturen meteen naar de rechtbank?

01 September 2015

U laat niet met uw voeten rammelen en kiest resoluut voor de harde aanpak?

Het is heel begrijpelijk dat u weinig begrip heeft voor wanbetalers. U heeft er ongetwijfeld alles aan gedaan om kwalitatieve producten of diensten te leveren en uw klant in de watten te leggen. Het is niet onlogisch dat u van zijn/haar kant dan een correcte betaling verwacht.

Zeker als u al de moeite heeft genomen om een vriendelijke betalingsherinnering te sturen en uw klant nog steeds weigert om de verschuldigde bedragen te betalen, is het erg verleidelijk om het betalingsgeschil meteen voor de rechtbank te beslechten. Toch overweegt u best eerst andere opties.

Kan ik de rechtbank inschakelen voor kleine onbetaalde facturen?

De laatste jaren zetten meer en meer ondernemers de stap naar de rechtbank voor het innen van onbetaalde facturen. Door de economische crisis kwamen veel bedrijven in financiële moeilijkheden door onbetaalde facturen en de gewoonte om snel voor gerechtelijke incasso te kiezen, blijkt nu moeilijk af te leren.

In 2014 veranderde echter de juridische wetgeving. De bevoegdheden van de Vrederechters en de Rechtbanken van Koophandel werden herverdeeld. Sindsdien is enkel de Rechtbank van Koophandel bevoegd voor commerciële geschillen, zoals het innen van onbetaalde facturen en dat ongeacht het bedrag. De stapel dossiers bij deze Rechtbanken van Koophandel vermenigvuldigen nu razendsnel met aanzienlijke vertragingen tot gevolg…

De nadelen en risico’s van gerechtelijke incasso als eerste stap

Onbetaalde facturen onmiddellijk via de rechtbank innen mag wel effectief zijn, het heeft ook enkele nadelen…

Uw klant is waarschijnlijk niet gediend met deze dwingende actie. Zelfs als u de zaak wint en u alsnog de openstaande bedragen ontvangt, verliest u mogelijks een klant die in de toekomst wél interessant en betrouwbaar had gebleken.

De gerechtskosten zijn in vergelijking met vroeger een stuk gestegen en ook uw advocaat stuurt gepeperde ereloonnota’s. Het innen van kleine onbetaalde facturen via de rechtbank kan daardoor erg duur uitvallen. Meer nog, de kosten voor gerechtelijke incasso kunnen snel het te innen bedrag overschrijden en dan doet u zelfs verlies aan.

Het kan ook wel even duren voor uw zaak op de rol verschijnt. Er kan wel enige tijd voorbijgaan voor uw zaak door de rechtbank behandeld kan worden en ook het vonnis kan daarna nog een tijdje op zich laten wachten. Ook al wordt uw geduld uiteindelijk beloond, u heeft de hele periode voor bank gespeeld en de bankintresten op het bedrag misgelopen.

Het alternatief

Een efficiënt minnelijk debiteurenbeleid in samenwerking met een externe partner zoals incassobureau Trivion levert u vaak goedkoper én sneller resultaat op.

Via herhaalde schriftelijke en telefonische betalingsherinneringen worden 60 tot 90% van de facturen al in de minnelijke fase geïnd. Minnelijke invordering zorgt ervoor dat u de openstaande sommen veel sneller op de rekening ontvangt en ook heel wat overbodige kosten worden u bespaard. Dankzij het No Cure, No Pay principe betaalt uw klant namelijk de kosten voor de incassoprocedure.

Blijft uw klant ondanks alle minnelijke inspanningen toch hardnekkig weigeren om uw werk te vergoeden, dan kan u nog steeds overschakelen naar gerechtelijke incasso. Met incassobureau Trivion als partner, hoeft u daarvoor zelfs niet op zoek naar een advocaat. Wij volgen namelijk zowel de minnelijke als de gerechtelijke procedure voor u op.

Tip

Vergeet u niet om in uw Algemene Voorwaarden te vermelden welke rechtbank bevoegd is in geval van betwisting? Indien u dit niet expliciet vermeld is de rechtbank in de woonplaats van de debiteur bevoegd. In dat geval riskeert u heel wat kilometers te moeten afleggen of de rechtszaak in een andere taal te moeten bepleiten.

Heeft u alle incasso toegepast? En staat het geld nog steeds niet op uw rekening? Soms lukt het echt niet. Schakel dan een incassospecialist in.

014 / 82.14.48

Hoe langer u wacht, hoe groter het risico. Speel dus kort op de bal.

Gratis offerte!

Delen:

Ontvang onze gratis e-book.

Nieuwsbrief