Klanten durven wel eens verkeerdelijk aannemen dat u verplicht bent om een korting voor contante betaling toe te staan. In sommige gevallen zullen klanten zelfs zo’n korting op eigen initiatief aftrekken bij de betaling zonder u daarvan vooraf te verwittigen.
Wettelijk gezien bent u nochtans niet verplicht om zo’n korting voor snelle betaling toe te kennen. U bent als leverancier namelijk helemaal vrij om zelf uw betalingstermijnen en –voorwaarden te bepalen, zolang u die vooraf duidelijk communiceert.
Toch kan het een verstandige beslissing zijn om toch zo’n korting voor contante betaling toe te staan.
De percentages voor betalingskortingen variëren voortdurend in functie van de geldende intrestvoeten bij de banken. Momenteel schommelen de gangbare kortingen voor contant eerder rond de 2% voor betalingen binnen de 8 dagen na factuurdatum.
Een commerciële korting wordt boekhoudkundig heel anders verwerkt dan een financiële korting voor snelle betaling. Een korting voor contante betaling wordt namelijk al verrekend in de maatstaf van heffing, waardoor ook het btw-bedrag en het totaal verschuldigde bedrag veranderen en dat ongeacht of de klant nu wel of niet op tijd betaald heeft.
U informeert zich best even bij uw boekhouder of accountant hoe u kortingen correct in uw facturen dient te verwerken!
Ondanks de voorgestelde financiële korting heeft uw klant nog steeds uw factuur niet betaald en ook de uiterlijke betaaldatum van de factuur is al overschreden? Dan wacht u best niet te lang om actie te ondernemen. Dit kan namelijk een teken aan de wand zijn voor wanbetaling!
U stuurt best meteen een vriendelijke betalingsherinnering uit en als ook die onbeantwoord blijft, is het niet onverstandig om een professioneel incassobureau zoals Trivion in te schakelen.
Heeft u alle incasso toegepast? En staat het geld nog steeds niet op uw rekening? Soms lukt het echt niet. Schakel dan een incassospecialist in.