014 / 82.14.48 •

Zo kan u uw klanten sneller laten betalen

15 March 2016

Meteen de harde aanpak of liever eerst een slim actieplan?

Natuurlijk wil u liever geen bank spelen voor uw klanten, maar het is nu eenmaal onvermijdelijk. U moet immers de btw op uw verkoopfacturen al voorschieten… Om te vermijden dat dit bedrag oploopt en u zelf in de problemen komt door slechte betalers, is een kordaat debiteurenbeheer aan de orde. Dat hoeft echter niet per se dreigende taal en sancties te betekenen, u kan ook uwklanten sneller laten betalen door proactief onnodige risico’s te vermijden en door uw klanten positief te stimuleren…

Tips om uw klanten sneller te laten betalen

Vermijd onnodige risico’s

 • Ga vooraf de kredietwaardigheid van uw klant na en verifieer die opnieuw als u grote leveringen of projecten plant. Evalueer ooktussentijds het betalingsgedrag van uw klant. Plotsebetalingsachterstanden na een vlekkeloze samenwerking kunnen op moeilijkheden wijzen en daar bent u bestsnel van op de hoogte.
 • Vraag uw klanten gerust om op voorhand te betalen of bij de levering af te rekenen (rembours). Zeker voor levering van goederenis dit een courant gebruik. Wist u dat maar liefst 90% van de online bestellingen op voorhand betaald wordt?
 • Stel duidelijke Algemene Voorwaarden op en vermeld ookexpliciet op uw verkoopdocumenten waar die te vinden zijn. Zorg er ook voor dat uw facturen correct opgesteld zijn. Heel wat betalingsachterstanden zijn te wijten aan administratieve discussies en die kan u perfect vermijden.
 • Waarom niet tussentijds factureren of een voorschot vragen? Zo verlaagt u uw financieel risico aanzienlijk en weet u meteen of u met een goede of laattijdige betaler zaken doet. Vergeet dergelijke gespreide facturatie zeker niet in uw prijsofferte te vermelden zodat de klant hier vooraf van op de hoogte is.
 • Spreek vooraf duidelijke betalingstermijnen af en wacht niet te lang na het verstrijken om een vriendelijke betalingsherinnering uit te sturen.
 • Laat uw klant leverbonnen en timesheets met gepresteerde uren aftekenen. Zo is er achteraf nooit discussie.
 • Communiceer bij de eerste betalingsachterstand dat u bereid bent om te praten over een afbetalingsplan. Een klant met financiële moeilijkheden maakt hier doorgaans graag gebruik van en u bent zekerder dat u alsnog centjes ontvangt. Liever gespreide betalingen, dan geen betaling, toch?

Positieve stimuli

 • Geef het goede voorbeeld en betaal zelf uw leveranciersfacturen op tijd. Soms zijn leveranciers ook klanten en ook zij zullen uw betalingsgedrag evalueren.
 • Door eenkorting voor contante betaling toe te staan, kan u klanten sneller laten betalen. Ze krijgen er immers een financieel voordeel voor in de plaats.
 • Start voor een eerste samenwerking met een contante betaling of een korte betalingstermijn (bijvoorbeeld 15 dagen na factuurdatum) en meld uw klant dat de standaard betalingstermijn eventueel verlengd kan worden als de huidige termijnen correct gerespecteerd worden. Deze aanpak kan ook andersom toegepast worden, een laattijdige betaling kan resulteren in een korte betalingstermijn voor volgende facturen.
 • Bedankt nieuwe klanten als ze uw eerste facturen tijdig betalen. Zo’n bedankje zullen ze zeker appreciëren en ze merken meteen dat u hun betalingsgedrag op de voet opvolgt.

Schakel een externe invorderingsservice in

Wacht niet te lang om openstaande facturen te laten opvolgen door een extern incassobureau. Vaak kost deze invorderingsservice u dankzij het No Cure, No Pay principe helemaal niets én het geeft nieuwe klanten meteen een duidelijk signaal dat u correcte betalingen verwacht en niet met uw voeten laat spelen. Neem vandaag nog contact met ons op om meer informatie over onze incassoservice en tarieven te ontvangen en laat u verrassen hoe wij uw klanten sneller openstaande facturen laten betalen.

Heeft u alle incasso toegepast? En staat het geld nog steeds niet op uw rekening? Soms lukt het echt niet. Schakel dan een incassospecialist in.

014 / 82.14.48

Hoe langer u wacht, hoe groter het risico. Speel dus kort op de bal.

Gratis offerte!

Delen: