014 / 82.14.48 •

Dokters rekeningen niet betaald: is dit een nieuwe tendens?

15 July 2016

Een zorg voor veel zorginstellingen

Ziekenhuizen, zorginstellingen en (dieren)artsen krijgen de laatste jaren steeds vaker te maken met onbetaalde facturen. Uit een enquête in verschillende ziekenhuizen blijkt dat de meeste dokters rekeningen niet betaald worden omdat patiënten ze gewoonweg niet meer kunnen betalen. Geen onwil dus, maar een effectief tekort aan financiële middelen.

Waarom zoveel dokters rekeningen niet betaald worden?

  • De zorg wordt steeds beter door gebruik van nieuwe technieken en state-of-the-art apparatuur, maar daardoor ook complexer en duurder.
  • Duurdere behandelingen worden gemakkelijker uitgesteld, wat vaak resulteert in chronische symptomen en dus langer durende en kostelijke zorgtrajecten.
  • Het is geen uitzondering dat doktersrekeningen pas geruime tijd na de opname/behandeling verstuurd worden en intussen heeft de patiënt in kwestie misschien al andere onverwachte kosten te verwerken gekregen?
  • Hoeveel de ziekenfondsen precies bijdragen en wanneer terugbetalingen verwacht mogen worden, is niet altijd even duidelijk. Complexe wetgeving en voortdurende wijzigingen inzake tarieven en tegemoetkomingen zijn ook erg nadelig.
  • Bij dierenartsen speelt vooral emotie een rol. Klanten willen hun huisdier onmiddellijk de beste zorg geven, maar zijn vaak niet op de hoogte van de tarieven. Als de factuur volgt, levert dat vaak onverwacht hoge bedragen op. Vaak heeft de klant ook geen (dure) verzekering voor de dierenartskosten afgesloten waardoor er geen gedeeltelijke terugbetaling volgt.
  • Het huidige ongunstige economische klimaat weegt steeds zwaarder door op het gezinsbudget waardoor er vaak geen financiële reserve meer is voor onverwachte kosten zoals doktersrekeningen.

Verstrekkende gevolgen

Worden dokters rekeningen niet betaald, dan heeft dat een grote impact op het werkingsbudget van artsen en zorginstellingen. Investeringen worden uitgesteld en dat resulteert op haar beurt in een lagere zorgkwaliteit en op termijn dus ook in een grootschalig maatschappelijk probleem.

Hoe deze negatieve tendens een halt toeroepen

In eerste instantie moet er vooral duidelijk gecommuniceerd worden omtrent tarieven. Hoe transparanter de prijsstructuur, hoe minder late betalers. Klanten en patiënten meteen de juiste contactgegevens bezorgen van de verschillende terugbetalingsverstrekkers en ziekenfondsen is ook een aanrader.

Een efficiënte facturatie- en incassoprocedure zijn ook bijzonder belangrijk. Doktersrekeningen zo snel mogelijk versturen met duidelijke vermelding van de termijn binnen dewelke betaald moet worden, zijn daarbij van cruciaal belang. Een vermelding van de bijkomende kosten in geval van laattijdige betaling is ook interessant.

Veel ziekenhuizen en zorginstellingen hebben een standaard invorderingsprocedure waarbij men quasi meteen naar de rechtbank trekt voor openstaande schulden. Een minnelijke incassoprocedure volgens een maatschappelijk verantwoorde aanpak, zal doorgaans echter sneller en beter resultaat opleveren.

De juiste expertise om onbetaalde doktersrekeningen aan te pakken

Het innen van onbetaalde facturen is onze corebusiness. We beschikken over jarenlange ervaring in het vak en gaan elke dag opnieuw vol enthousiasme aan de slag. Dankzij onze expertise kunnen we bijzonder hoge slaagpercentages voorleggen en bent u zeker dat uw klanten/patiënten professioneel, beleefd en klantvriendelijk benaderd worden. Dat is ongetwijfeld een hele geruststelling.

Door uw debiteurenbeheer uit te besteden, kan u uw personeel bovendien elders inzetten en ook heel wat kosten besparen. Wij werken immers volgens het No Cure, No Pay principe of werken maatwerk prijsvoorstellen uit voor grote organisaties die regelmatig van onze diensten gebruik maken.

Toch is er 1 heel belangrijke reden waarom u best contact met ons opneemt. Wij hebben ons namelijk al enkele jaren gespecialiseerd in sociaal verantwoorde incasso voor de zorgsector. Wij kennen uw sector dus door en door en weten perfect hoe we u en uw klanten en patiënten best benaderen.

Heeft u alle incasso toegepast? En staat het geld nog steeds niet op uw rekening? Soms lukt het echt niet. Schakel dan een incassospecialist in.

014 / 82.14.48

Hoe langer u wacht, hoe groter het risico. Speel dus kort op de bal.

Gratis offerte!

Delen:

Ontvang onze gratis e-book.

Nieuwsbrief