In principe mag iedereen een minnelijke invorderingsprocedure uitvoeren. U kan dus zelf uw wanbetalers aanpakken of een advocaat, notaris, deurwaarder of incassobureau inschakelen. Omdat er aan zo’n minnelijke invorderingsprocedure bepaalde wettelijke regels verbonden zijn waaraan elke schuldeiser zich moet houden, kiezen de meeste ondernemers eerder voor een professional. Maar kan u zomaar een deurwaarder sturen naar uw klanten en waarom kiezen de meeste ondernemers toch voor een incassobureau?
U kan een deurwaarder sturen naar uw klant om onbetaalde facturen voor u te innen via een minnelijke incassoprocedure. Hierbij treedt de deurwaarder in dialoog met de niet-betalende klant om een betalingsregeling af te spreken. Hij volgt deze regeling en de bijhorende communicatie voor u op tot de schuld wordt vereffend. Deze minnelijke aanpak is precies wat u ook van een advocaat of een incassobedrijf mag verwachten.
Enkel wanneer de deurwaarder een uitvoerbare titel verkrijgt, spreken we van een gerechtsdeurwaarder. Zo’n uitvoerbare titel kan bijvoorbeeld een vonnis van de rechter zijn, waarbij de schuldeiser wettelijk verplicht wordt om de openstaande schuld te betalen. De procedure verandert op dit moment van een minnelijke invordering naar een gerechtelijke invordering. Enkel indien de schuldenaar de openstaande som niet tijdig betaalt, KAN een gerechtsdeurwaarder uitvoerend beslag leggen en bijvoorbeeld de inboedel van de wanbetaler aanslaan en verkopen. U kan dus niet zomaar een deurwaarder sturen met het oog op inbeslagname van goederen zonder gerechtelijk vonnis.
U kan een advocaat inschakelen om een gerechtelijk vonnis (bijvoorbeeld een betalingsbevel) af te dwingen, maar deze aanpak heeft enkele belangrijke nadelen:
Tegenwoordig kan u trouwens enkel nog voor betwiste facturen naar de rechtbank trekken. De zogenoemde Potpourri-wet van Minister van Justitie Geens stelt immers dat ONbetwiste B2B-facturen voortaan eerst door een advocaat behandeld moeten worden. Die bepaalt of een dossier al dan niet in aanmerking komt voor “snelle betaling” via een gerechtsdeurwaarder. De advocaat zal een deurwaarder sturen om de schuld in te vorderen via een minnelijke procedure. Enkel indien nodig stelt die een proces-verbaal op dat eventueel alsnog in de rechtbank aangehaald kan worden bij betwisting.
Deze Potpourri wet heeft vooral als doel om de rechtbanken te ontlasten waardoor ze zich meer op hun kerntaken kunnen focussen. Ze volgt ook de Europese regelgeving inzake betalingsachterstand bij handelstransacties, die summiere rechtspleging beveelt om achterstand te bestrijden.
Kortom, voor ONBETWISTE facturen moet u voortaan eerst een advocaat aanspreken en enkel bij betwisting kan u nog bij de rechtbank terecht.
Er zijn meerdere redenen waarom een incassobureau zoals Trivion inschakelen een verstandige keuze is:
Heeft u alle incasso toegepast? En staat het geld nog steeds niet op uw rekening? Soms lukt het echt niet. Schakel dan een incassospecialist in.
Nieuwsbrief