Solvabiliteit is een veel gebruikte term in de zakenwereld. Het is een graadmeter voor de financiële slagkracht van een bedrijf en dus een erg belangrijk gegeven. Concreet geeft de solvabiliteitsratio een verhouding weer tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen (schulden) van een bedrijf. Aan de hand van dat cijfer gaan onder meer banken bepalen of de onderneming theoretisch gezien in staat is om op korte en op lange termijn schulden en kredieten af te lossen.
De wet stelt dat elke niet-betwiste factuur als een geaccepteerde factuur beschouwd mag worden en dus betaald moet worden door de klant. Tenminste als u een onderneming factureert, want bij facturen aan particulieren gelden andere principes. Handelaren moeten de factuur in kwestie wel binnen een redelijke termijn protesteren als ze van plan zijn om die niet te betalen.
Ziekenhuizen, zorginstellingen en (dieren)artsen krijgen de laatste jaren steeds vaker te maken met onbetaalde facturen. Uit een enquête in verschillende ziekenhuizen blijkt dat de meeste dokters rekeningen niet betaald worden omdat patiënten ze gewoonweg niet meer kunnen betalen. Geen onwil dus, maar een effectief tekort aan financiële middelen.
Het belang van een correcte opvolging van betalingen is niet te onderschatten. Ook al heeft u voldoende werk, laattijdige betalingen door klanten kunnen uw bedrijf in ernstige financiële moeilijkheden brengen. Wanbetaling is nog steeds de voornaamste reden voor faillissementen in België!
Het leverancierskrediet is een vrij courant gebruik bij handelstransacties. Door goederen of diensten te leveren op factuur en een uitgestelde betaling toe te staan, verleent u namelijk als het ware krediet aan uw klanten. Het alternatief voor zo’n leverancierskrediet is contante betaling bij ontvangst van de goederen.
De wet continuïteit ondernemingen (WCO) werd door de overheid in het leven geroepen om het aantal faillissement terug te dringen. Via deze wet kan een onderneming in moeilijkheden tijdelijk beroep doen op gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers.
Dat uw steeds stipt betalende klant plots de betaling van uw facturen uitstelt, hoeft niet meteen te betekenen dat uw klant bijna failliet is. Misschien heeft de klant in kwestie een groot project binnengehaald en tijdelijk grote investeringen moeten doen die maar heel eventjes de cash-flow bemoeilijken? Niet-ontvangst van een factuur is dan weer een vaak gebruikt excuus, maar het kan deze keer ook wel eens de waarheid zijn. Aan u om uit te zoeken wat de precieze reden voor de laattijdige betaling is en hoe u daarmee gaat omspringen. Een kopie van de factuur in kwestie opsturen of tijdelijk toch een uitgestelde betaling toestaan, kan u en uw klant in bovenvermelde gevallen heel wat stress, administratie en kosten besparen.
In het huidige economische klimaat telt elke klant, ook klanten met een betalingsachterstand. Het kost doorgaans meer om een nieuwe klant te overtuigen, dan om een bestaande klant te behouden en een slechte betaler kan in de toekomst alsnog een interessante klant blijken. Net daarom is maatschappelijk verantwoord incasseren zo belangrijk.
Om telefonisch incasseren tot een succes te maken is een goede voorbereiding cruciaal. U moet immers gepastkunnen reageren op elke mogelijke vraag en op alle argumenten van uw klant. Zorg er daarom voor dat u zeker volgende informatie bij de hand heeft voor de telefoon in de hand neemt:
Van zodra u een verkoopfactuur heeft opgesteld, bent u btw aan de Staat verschuldigd. Het netto factuurbedrag telt bovendien mee in uw totale omzet waarop u op het einde van het jaar winstbelasting moet betalen. Als uw klant uw factuur weigert te betalen, doet u dus niet 1, maar 3 keer verlies als u niets doet. Net daarom kan u best de niet betaalde factuur boekenzoals het hoort zodat u niet opdraait voor deze belastingen.
Eikendreef 4
2350 Vosselaar
België
Tel: +32 (0)14 82 14 48
Fax: +32 (0)14 78 07 26
info@trivion.be
Graag meer info over onze incasso tarieven?